Matka Canyon – sau cum să îți vâslești drumul către glorie

20180802_163719

Vâslim, de câteva minute, prin ceață deasă. Sus: soare, în față…și mai multă ceață. Întrezărim un caiac sosind. Vâslașii, un cuplu tânăr de englezi, ne descurajează repede: peștera pe care o căutăm este la 45 de minute distanță. Ridicăm, incurcați, din umeri. Ne-ar părea rău să nu ajungem până acolo. Și mai rău să fim prea obosiți să ne întoarcem. What to do next?

Pentru că ne-a plăcut Macedonia anul trecut…am revenit vara aceasta :D. Recunosc că, dincolo de locurile de zbor fantastice, Macedonia este o țară cu multe alte lucruri de oferit. În primul rând este extrem de ieftină. Am reușit să ne batem propriul record și am cheltuit 400 de euro în 8 zile. Iar asta a fost fără nici un pic de efort. Am reușit să bifăm și câteva dintre locurile pe care, din lipsă de timp, nu am putut să le vizităm acum 12 luni. Printre ele se numără și Canionul Matka, situat în defileul Traska, aproape de capitala țării: Skopje.

20180802_154043

De oriunde te-ai îndrepta spre el te întâmpină un traseu sinuos, mărginit de munți. Apoi o aglomerație de nedescris. Un râu agitat, pe care se întrec cu curaj pasionații de white water rafting…un baraj secondat de pereți înalți de stâncă, desprins din documentarele National Geographic.

Priveliștea este absolut fenomenală. Cam așa de (Youtube) fenomenală:

La început am avut emoții. Mă temeam că pozele cu caiac pe care le văzusem risipite pe siteurile de socializare erau, în fapt, white water rafting. Și niciunul dintre noi nu era pregătit să dea așa repede la vâsle :)). Ne-am revenit când am zărit defileul ieșind, semeț, din apă. Pe cealaltă parte de baraj lucrurile păreau cât se poate de liniștite. Am sărit în caiac și am pornit, cu zel, spre peștera Vrelo. Citisem că se află la 45 de minute distanță, ne pregătisem pentru o oră jumătate de vâslit. Până la peșteră, pe dreapta și pe stânga, răsar din loc în loc căsuțe lacustre.

20180802_173656

Mai multe bărci cu motor fac traseul într-un timp mai scurt, dar mai lipsit de savoare. Deși nu eram decât un grup de amatori intreaga experiență cu caiacul ne-a amuzat și a fost un prilej să ne cunoaștem limitele. Care nu au întârziat să ne pună determinarea la încercare după ce, vâslind aproape o oră, ne-am dat seama că nu avem habar cât mai avem de parcurs. O parte a revenit la ponton, o parte a mai continuat o bucată. Cu toții am plecat impresionați. Iar dacă apa nu e tocmai în zona voastră de confort puteți alege să faceți un traseu către Biserica Sfântului Nicolae.

Cum ajungi acolo?

Capture2

Autobuz din Skopje

Dacă vizitați Skopje chiar și pentru o singură zi, Canionul este foarte la îndemână . E la doar 15 kilometri de capitală și există un autobuz direct( numărul 60 din strada Partizanska) ce vă poate lasă la porțile aventurii.

Prețuri

O călătorie cu barcă costă, aproximativ, 400 de dinari( 30 de lei ) și durează o oră. La fel și cu caiacul. Dar, la final, toată lumea zâmbește!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s