Microaventuri pentru cool-turiști: Episodul 4

vintage-1149558_1920

Când ai fost ultima oară turist în orașul în care locuiești? Mulți dintre noi vor răspunde, sunt convinsă, niciodată. Entuziasmul cu care cutreieram Bucureștiul în primul an de facultate, când îmi doream să știu ce se ascunde în fiecare colț al orașului, a fost iute înlocuit de ideea preconcepută că “în altă parte e mai frumos”. O să înțelegeți, fără doar și poate, suprinderea cu care am descoperit în primăvara acestui an( când am primit niște prieteni din Australia în vizită și m-am oferit să le fiu ghid) că Tripadvisor este plin de informații și poze cu locuri frumoase de văzut prin București. Nu vreau să fiu înțeleasă greșit, am o lista de obiective clasice pe care le îndes în față oricui mă întreabă ce-ar putea face prin capitală preț de câteva zile. Dar am descoperit, cu acest prilej locuri, și oameni despre care nu aveam habar că se găsesc la doar câțiva pași de mine.

Așa a venit ideea microaventurii pe care vi-o propun săptămâna această: Un tur al cartierului Cotrocenicu aparatul la subraț.

DSC_0173.JPG

Puteți să faceți acest tur singuri sau alături de colegii de la ARCEN. În oricare dintre variante o să rămâneți fermecați de zona asta în care, spre deosebire de restul orașului, auzi mai multe păsări decât mașini. Pe vremuri aici se întindea, până unde puteai vedea cu ochii, Codrul Cotrocenilor. Numele vine, se pare, de la termenul “a te cotroci” care însemna a te ascunde, a-ţi pierde urma. Mulți dintre cei certați cu legea își găseau aici refugiul. În inima Codrilor Cotroceni, Logofătul Cantacuzino construiește mai multe case domnești care funcționau ca reședința. Din vechiul complex se păstrează zona în care erau pregătite bucatele.

DSC_0148.JPG

O curiozitate interesantă este aceea că 90% din străzile Cotroceniului au nume de doctori români şi străini. Clădirile, cele mai multe în stil art deco, reflectă ca o oglindă originea burgheză a foștilor proprietari. Aici au locuit poetul Minulescu, Liviu Rebreanu, Marin Preda și fotograful Willy Pragher ( de la care ne-au rămas mii de imagini cu Bucureștiul interbelic ). Chiar și Ana Pauker a cochetat cu Cotroceniul pentru o perioadă. Sistematizarea din perioada comunistă a ocolit, la mustață, zona. Au căzut pradă buldozerelor Cartierul Uranus și Cartierul Evreiesc, clădiri din Piața Victoriei și zona 13 septembrie. După ’90 foarte puține clădiri noi au fost ridicate pe terenurile virane situate între vechile clădiri.

DSC_0150

Au rămas parcuri, mici cafenele, geamuri ca niște ferestre spre trecut 🙂 Iar dacă doriți să găsiți un petec de umbră în zilele caniculare de vară, aveți aici si ascunzătoarea perfectă: Grădina Botanică. Pentru un preț modic puteți trage cu ochiul într-un parc altfel: liber, cu bănci delicat așezate la distanță unele de altele, unde orice colț te duce cu gândul la o plimbare prin pădure.

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s