
Aventura mea cu autorulota nu a început ca orice aventură normală. Nu căutam, fascinată, pe internet #vanlife și #homeiswhereyouparkit. Aveam nevoie, la modul practic, de o mică construcție pe un teren. Orice de la o baracă la un garaj la o rulotă veche. Aveam chiar și un buget fix. 3000 de euro. Cu toate aceste idei în minte mi-am făcut cont pe un grup de campervans. Câteva luni și multe vizite mai târziu ajunsesem la concluzia că e o utopie să îți dorești o rulotă fără mucegai la 3000 de euro. Orice rulotă veche are infiltrații. Orice rulotă ieftină, veche, are infiltrații. Posibil să nu conteze, dacă nu ești alergic la mucegai. Dacă. Dar, dacă ești, iată… ajungi să sari în sus de bucurie când un gagiu din Mizil îți trimite poze cu autorulota lui, proaspăt adusă din Germania. Nu troncăne, nu bocăne, a fost ținută de o bătrână în garaj. Costă dublu, dar…o viață ai! Două poze și trei minciuni mai târziu e gata: fără autorulota viața e pustiu. Te îmbraci, fugi la Mizil, iei numere roșii. Te sui la volan și ești aproape semi-zeu. Bre, am autorulotă! Lume, fii geloasă, poți să mori! Am și nu o dau la nimeni. Bine… hai că se aprinde un buton roșu în bord. Ce să fie oare?
Nu, nicio rulotă nu a fost ținută în puf de o marmotă virgină

N-am știut, până la Bumblebee (că așa am hotărât, până la urmă, să îi zicem autorulotei. Doar fiindcă în lumea asta, a van-urilor, dacă nu ai nume nici nu exiști. Ești o autorulotă invizibilă, plictis, poți să rămâi pe banda de urgență așteptând platforma și nu o să știe nimeni.) că un filtru de particule face 600 de euro. Ce-a decedat? Filtru de particule? Pune, taică, un dres de lycra și hai acasă! Ce vă mai place să va plângeți!
Nu, n-am știut. Că dacă știam, puneam pe gura domnului din Mizil un leucoplast și îl băteam cu telefonul în cap până se ștergeau pozele cu Bumblebee singure de pe WhatsApp. N-am știut nici că vata minerală, folosită ca termoizolație în pereți, mucegăiește. Nici că unde rămâne umezeală se face rugină. Nici cât costă să repari zonele ruginite. Nici cât timp e necesar. N-am știut că dacă se arde Webasto trebuie să iei altul, fiindcă în autorulotă e frig. Și nu, nu e frig ca în casă. E frig, frig. Te găsesc ai tăi conservat după 2000 de ani, cu pozele de pe WhatsApp în mână – frig. N-am știut că pompa de apă trebuie să funcționeze, că altfel torni apă cu sticla la chiuvetă. Că e mișto să ai frigider, dar îți trebuie și curent să meargă. În fine, multe n-am știut, că dacă știam n-am fi zâmbit ca proștii în parcare când am ajuns cu Bumble acasă. Du-te, bre, suntem latifundiari. #vanlife, ia-o pe asta! Fii gata să ne primești, că avem tot ce ne trebuie! Not.
Nu, nu-i fun să faci caca în pădure

6 luni și câteva mii de euro mai târziu Bumble primise un facelift substanțial: o vizită la mecanic cu multiple operații, lucrări extinse de tinichigerie, izolație nouă cu Armacell, sute de porcării de pe Aliexpress (un webasto chinezesc, parchet, celule pentru baterii) un panou solar low cost din Dedeman, pompă electrică, mentenanță la rezervoare, un duș de grădină montat în exterior. Și o toaletă handmade cu compost și separator. Fiindcă nu e fun să faci caca noaptea în pădure. Cel puțin nu la noi in pădure. Dar, dacă decideți să faceți caca, nu uitați că vă trebuie și lopată… Și nu, șervețelele umede nu sunt din hârtie, sunt din plastic, așa că luați-le acasă!
Am păstrat, integral, mobila. Împreună cu un perete separator necesar la înmatriculare. El separă cabina de restul autorulotei. La un moment dat poate, doar poate, în România se vor fi simplificat procedurile care permit înmatricularea mașinilor ca autorulote. Până atunci, tot ca în România, totul e foarte complicat. Dar, cel puțin, 6 luni și multe acte mai târziu, aveam cu ce pleca la drum.
Nu, nu e mai ieftin să călătorești cu autorulota
Însă, ca să pleci la drum, trebuie să bagi motorină. And oh, boy! That is not cheap! Fiindcă o autorulotă consumă mult. Norocul lui Bumble este că, fiind un Sprinter mic, încape pe un loc de parcare normal. Am rezistat tentației de a o colanta, deci nu atrage atenția foarte mult și am putut folosi, în cea mai mare parte a timpului, zone off camping. Chiar am și plimbat-o un pic: prin Bulgaria, Grecia, Albania și suficient prin România. În prea puține din aceste locuri am avut nevoie să plătim un loc în camping. Însă, în mod normal, să rămâi în autorulotă peste noapte poate fi la fel de scump ca închirierea unui apartament mic. Dacă aduni aici combustibilul, asigurări, mentenanță și consumabile nu ieși mai ieftin decât într-un concediu decent. Așa că nu, autorulota nu este o modalitate de a face economie.

Dar…
…ai tot timpul casa cu ține. Poți dormi unde dorești și, dacă nu îți place, poți pleca fără să te coste mare lucru. Nu trebuie să decizi dinainte unde vrei să mergi, te poți opri undeva excepțional pentru a îți pregăti masa și a îți întinde hamacul. Faci parte dintr-o comunitate senzațională. Înveți să trăiești într-un spațiu foarte mic, utilizând cu cap toate resursele de care dispui. În mod normal, într-un weekend, Bumble primește 40 de l de apă. Ea este folosită la spălat, spălat vase și pregătit masa. Devii, brusc, conștient că apa este limitată, curentul se termină și lucrurile trebuie gestionate eficient. Sunt încântată până la lacrimi că autorulota a primit un panou solar și o toaletă cu compost. Amândouă subliniază un stil de viață la care îmi doresc să ader, de suficiență. În plus, în fiecare weekend în care am călătorit cu autorulota după ce am participat la un curs de supraviețuire în Apuseni cu Flo Adventure ( www.extremromania.ro ) , mi-am propus să consum numai fructele pe care le culeg din locurile în care ajung. Natura chiar e un Carrefour, dacă știi să cauți. Tot anul ăsta am prins și primul meu pește, am început să mă interesez ce ciuperci sunt comestibile și cum se pregătesc scoicile de Dunăre. Poate aș fi făcut toate astea și fără Bumble, dar e mult mai haios cu.
Concluzia este că:
viața în autorulotă e frumoasă, deloc ieftină și semi-ușoară. Probleme pot apărea în orice zi pe drum și e bine să ai un pic de habar de unde se apucă autorulota. Mecanic, electric, instalații, tot pachetul. Sau să dispui de o sumă foarte mare de bani pentru platforme. Însă libertatea pe care ți-o oferă călătoriile în ea ( mai ales în contextul în care duci cu tine un cățel, un copil sau mai mulți) este neprețuită. Nu regret niciun minut că Bumble a apărut să îmi acapareze viața, aștept cu nerăbdare iarna să văd ce poate face și ii mulțumesc că are cutie automată și asistență la pornirea din rampă. Două bijuterii pentru orice dubistă adevărată.