Cu toţii ne dorim acel an sabatic, concediu, pauză între job-uri etc., cu gândul expres de a le folosi pentru a călători, a face ceva deosebit, a sparge rutina. Dar, hai să admitem, puţini dintre noi vor renunţă la iluzoria stabilitate economică pentru o călătorie în jurul lumii. Cel puţin săptămâna asta :))!
Pentru unii dintre noi un concediu este un lux, nu o posibilitate. Aud în jurul meu suficient de des că plimbările sunt scumpe, că nu ne permitem o vacanţă. Iar asta nu este, pur şi simplu, adevărat. Cu gândul ăsta în minte am fugit un weekend la Budapesta şi toată păţania m-a costat fix 100 de euro. Poate fi puţin sau mult, depinde din ce unghi priveşti. Puteam salva mai mult de jumătate din banii ăştia dacă schimbam datele problemei, dar am ales să nu le schimb şi să mă lăfăi corporate-style, încercând în acelaşi timp să fiu budget friendly.
TRANSPORT
Pentru că îmi doream să folosesc weekend-ul drept punct de plecare am combinat un tren cu un avion. Către Budapesta există un tren internaţional cu cuşetă, la modestul preţ de “numai” 160 de lei. Pleacă vineri seară din Bucureşti şi ajunge în Budapesta la 9-10. A fost primul meu drum cu cuşeta şi nu pot spune că mi-a displăcut. Exista o opţiune mult mai convenabilă, să zbor. Wizzair zboară către Budapesta vineri dimineaţă, iar biletele încep de la 39 de lei, cu toate taxele incluse, pentru un bilet cu bagaj de mână( my favourite! pack lite!). Zborul de întoarcere este luni dimineaţă, cu aterizare în jurul orei 8. O ocazie perfectă să mergi direct la serviciu, ştergându-te iute de praf ca şi când ai sosi din Militari. Am folosit opţiunea asta pentru retur, ceea ce a ridicat bugetul de transport la aproape 50 de euro. Prin oraş am folosit metroul, atunci când nu am mers pe jos. S-au adăugat, astfel, la transport încă 3 euro. Cea mai convenabilă opţiune este, ca şi la noi, să achiziţionezi 10 călători. Spre deosebire de metroul bucureştean, cei de la Budapesta îţi dau călătoriile sub forma unor bilete individuale, care se pot împărţi între membrii grupului.
CAZARE
Aici am făcut o economie substanţială pentru că nu am plătit cazarea. Dar există oricând posibilitatea asta pentru oricare dintre noi. Site-uri gen Couchsurfing.com sau TrustedHouseSitters.com pun la dispoziţie opţiuni de cazare gratuită contra unor servicii de house sitting sau house swapping. Anul viitor mi-am pus în gând să încerc şi eu TrustedHouseSitters, doar pentru că m-a fascinat ce am văzut la ei pe site.
MANCARE
În prima zi am dat iama pe Kazinczy, în cartierul evreiesc, unde se “petrecea” un festival de Street Food. Ne-am delectat cu nişte burgeri, nişte bere şi nişte plăcintă cu mac. Am plecat mai săracă cu vreo 8.5 euro. A două zi m-am împiedicat de restaurantul Fat Mama Eatery. Aici am rătăcit vreo 13 euro jumătate, de care însă îmi pare rău. Mâncarea, deşi bună, era puţină. 4 euro bine cheltuiţi au rămas la Street Cakes, creatorii celei mai bune, cremoase sitoatecelelalteadjective îngheţate în Kurtos. Şi 80 de cenţi s-au dus pe bere.
FELICITARI, MUZICA SI DANS
Fiind prima mea vizită în Budapesta am folosit o jumătate de zi să arunc un ochi peste principalele obiective turistice. Le-am văzut doar în exterior, nu am apucat să aprofundez, iar între ele m-am deplasat( aproape integral ) pe jos. O jumătate de zi s-a dus în cartierul evreiesc, unde am hrănit pasiunea recent descoperită pentru ruin pubs, despre care am scris aici. 16.5 euro au luat drumul Széchenyi Thermal Bath, un complex fabulos de băi termale, situat chiar în centrul Budapestei, unde poţi petrece lejer o zi fără să te plictiseşti.
O ALUNA, O ATENTIE
Nu sunt adepta cumpărăturilor în străinătate, aşa încât nu am plecat prin Budapesta la shopping. Mi s-a părut totuşi o idee bună să îmi iau amintire de la o competiţie sportivă la care am asistat sâmbătă un tricou simpatic, din bumbac tehnic, pentru alergat. 3 euro şi 20 de cenţi, însă presimt că îl voi purta suficient. Am mai cumpărat ciocolată, cafea şi magnet pentru colecţia mea de pe frigider, cheltuind ultimii 5 euro.
Am citit recent despre un croat care călătoreşte cu 10 euro pe zi. That is 45 de lei. Prin toată lumea. Lui bugetul meu i-ar fi ajuns 10 zile, însă mie mi-a ajuns 2. A fost frumos, nu foarte scump, cu siguranţă hrănitor pentru minte şi spirit. Deci, când nu mai ştiţi ce să faceţi cu 100 de euro…luaţi cuşeta 😊
Wow! Frumos articol! Experienta ta îmi dovedește ca poți fii corporatist și sa și călătorești fără încurci pe cineva. Hai sa zicem ca cu 150 euro în total (cu cazare) poți vizita 2 zile un oraș.
Abia aștept sa mai citesc despre aventurile tale prin lume!
LikeLiked by 1 person
Tare bine imi pare ca ti-a placut :)! Te imbratisez cu drag si abia astept sa mai scriu despre aventuri ;))
LikeLike