Cum am înlocuit cosmeticele folosite frecvent cu produse naturale….

Totul a început de la o apă micelară, când eram în Franța, intr-un concediu. Am pornit o discuție despre chimicalele conținute de produsele cosmetice, despre alternativele lor naturale. Există așa ceva? Nu-i prea mare efortul preparării lor în casă? Nu este exagerată povestea toxicității cosmeticelor cumpărate? Și, dat fiind că îmi doream să testez pe propria piele beneficiile pe care ni le oferă natura, am zis că nu strică să încerc…

lavender-rosemary-soap
Sursa: Pinterest

Să luăm, de exemplu, unul dintre parfumurile mele favorite – J’Adore de la Christian Dior. EWG (Environmental Working Group), o organizație care studiază componența produselor cosmetice, ii acordă o rată de toxicitate de 7 din 10,  cu preocupări moderate în ceea ce privește cancerul dar ridicate în ceea ce privește provocarea de probleme endocrine ( hormonale, legate de tiroidă, etc. ) Și asta în contextul în care producătorii nu sunt obligați să listeze pe etichetă toate ingredientele, deoarece se respectă principiul confidențialității rețetei.

Când începem să socotim…este uimitor câte produse de genul acesta utilizăm zi de zi. Așa că, acum mai mult de 1 an, am scotocit puțin internetul și am făcut următoarele “inlocuiri”:

  • Loțiunea tonică, pe care o foloseam în fiecare seară, a fost înlocuită de apa de trandafiri. Se spune că însăși Cleopatra o utiliza pentru a se spăla pe față. Pe lângă faptul că hidratează pielea și îmbunătățește circulația sângelui, apa obținută din petale de trandafir netezește ridurile fine. O găsiți la Farmacia Bebe Tei, la un preț extrem de decent sau, puțin mai scump, in diverse farmacii naturiste. Se folosește dintr-o sticluță cu pulverizator.
  • Crema pentru ochi a fost înlocuită de lăptișor de matcă ( eu folosesc Apiland, il puteti gasi aici. Pe mine ma satisface pe deplin din punct de vedere al calitatii). Am pus câteva lingurițe intr-o cutie în care, cu ceva timp în urmă, se afla crema mea veche și il folosesc zilnic. Lăptișorul de matcă e un soi de elixir al tinereții, stimulează producerea de colagen, proces ce prevenirea formarea ridurilor și diminuarea ridurilor existente.
  • Măștile cosmetice au fost înlocuite de argilă. Se găsește, produsă de Gerovital plant, la Bebe Tei sau în supermarket-uri. Se amestecă, în funcție de tipul tenului, cu sucuri de fructe, iaurt etc. conform instrucțiunilor de pe pachet.
  • Demachiantul a fost înlocuit cu o combinație de ulei de cocos, ulei de măsline, vitamina E și vitamina A, toate uleioase ( tot de la Bebe Tei). Este eficient chiar și pentru fardurile rezistente la apă sau transfer. Proporțiile în care adăugați ingredientele pot varia.
  • Pentru crema de noapte am folosit o rețetă de aici.
  • Sarea de baie a devenit sare marină, neiodată, amestecată cu câteva picături de ulei esențial, câteva lingurițe de ulei de argan sau măsline.
  • Recent am decis să înlocuiesc și săpunul, încă mă străduiesc să găsesc o rețetă suficient de …spumoasă  :)). Până atunci, însă, a găsit Ana una perfectă și mă aprovizionez cu mare succes de aici ( Ei ii apartine si poza din antet. )

Concluzia mea este că, dacă ne întoarcem la natură, nu este numai benefic pentru noi și pentru mediul în care trăim, dar și simplu…mult mai simplu decât ne imaginăm.

Intre timp am “răpit”  de acasă o carte despre plante medicinale și cercetarea continuă  🙂


One thought on “Cum am înlocuit cosmeticele folosite frecvent cu produse naturale….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s