Hot or what? Mic guideline în romgleză despre săpunul natural fără sodă caustică ;)

Pasiunea mea pentru cosmetice naturale a ocolit, oarecum, săpunul. Nu în acel sens în care pare să îi fi ocolit pe unii prin mijloacele de transport în comun ci, mai degrabă, în acel sens în care mă descuraja ideea de a-l produce acasă. V-am povestit aici despre cum am decis să înlocuiesc o parte din produsele folosite cu alternative homemade şi cum am apelat la Ana, mâna magică a Arome Urbane, pentru ajutor.

2017-05-05-07-45-39
Muşeţel şi lăptişor de matcă

Pentru că eram foarte curioasă care este secretul, dar şi fiindcă pare că multă lume e speriată de soda caustică( Why is that, people? ), am decis să o provoc la o sesiune de tips and tricks.

fara soda

Cred că avem toţi amintiri cu soda caustică din copilărie. Venea în nişte pungi transparente cu însemne clare de otravă şi era folosită la săpunul de rufe al bunicii. Nu chiar genul de produs cu care m-aş spăla pe faţă, dacă stau să mă gândesc retrospectiv. Nu e de mirare, deci, că în produsele naturale nu are ce caută. Şi vestea bună este că acolo nici nu există. Nu ar avea cum…pentru că este neutralizat în procesul de obţinere a săpunului, în urma reacţiei cu uleiurile vegetale din produsul finit. Uleiurile se combină cu sodă şi dau naştere unor compuşi complet diferiţi ca şi natură: săpunul şi glicerina.

Acum că am lămurit-o pe asta ne revine task-ul dificil de a ne hotărî ce anume vrem să adăugăm între soda caustică şi uleiurile vegetale, iar aici depinde foarte mult ce proprietăţi urmărim.

Ana mi-a trimis câteva dintre reţetele ei preferate, eu le-am încercat şi am ales 4 combinaţii care m-au “răvăşit” fără drept de apel.

  • Lapte de capră şi miere. De ce? Laptele de capră este bogat în acizi alfahidroxilici (ex.: acidul lactic) ce ajută la îndepărtarea celulelor moarte iar mierea ajută la hidratare.
  • Lămâiţă şi portocală. De ce? N-am să povestesc cum miroase, fiindcă mi se face foame :)) Portocala pune la bătaie vitamine şi calciu, iar lămâiţa are efect bactericid, cicatrizant şi antiseptic.
  • Scorţişoară şi cacao. De ce? Pudra de cacao este deosebit de valoroasă pentru piele, conţine magneziu şi fier, fiind foarte preţioasă ca antioxidant. Scorţişoara are proprietăţi antibacteriene.

    2017-05-05-07-40-54
    Scorţişoară şi cacao
  • Muşeţel şi lăptişor de matcă. De ce? Despre lăptişorul de matcă nu pot să spun decât că este ceva magic. Eu îl mănânc, îl folosesc pe post de cremă, dorm cu el sub pernă… iar acum când am aflat că se poate adăuga şi în săpun am pupat-o, virtual, pe Ana. Muşeţelul este emolient şi calmant, mai ales dacă veniţi supăraţi de la muncă 😉

În concluzie, daţi o fugă pe Google şi puneţi soda la bătaie. Găsiţi acolo o mulţime de reţete interesante, combinate în diverse moduri. E un efort, dar face toţi banii. Eu am folosit un “shortcut”, şi m-am aprovizionat deja 😛


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s