Alivenci sau nu alivenci, aceasta este întrebarea….

2017-01-25-09-44-25

“-D’apăi, fată hăi, dacă ai venit la mine să mănânci mămăligă…du-te acasă…”

Cam ăsta ar fi rezumatul relaţiei dintre bica,  bunica mea din partea mamei, şi mălai.  O să înţelegeţi, deci, de ce n-am mâncat niciodată alivenci în Moldova. Poveştile alea cu bunica, aşteptându-te în poartă cu alivenci mustind de smântână or fi fost de prin alte curţi. La mine era, mai degrabă, ca o vizită la Cofetăria Maria.
Aşadar, ca orice copil săritor de garduri prin vecini, care nu pricepea valoarea unei zile petrecute la cratiţă, tânjeam după ceapă coaptă cu untură, mămăligă tăiată cu sfoara şi pită dospită fiindcă, nu-i aşa, cui îi trebuie farafaslâcuri când poţi unge pâinea prăjită cu unsoare?…

De vreo doi ani tot zic să recuperez la bucătăria moldovenească dar abia azi am reuşit să împrietenesc alivanca cu cuptorul iar acum sunt aşa…într-un soi de visare mistică… A meritat aşteptarea!

În concluzie:

Se ia o jumătate de litru de lapte, se fierbe şi se adaugă 150 g mălai. În ploaie, uşurel. Merge şi la aragaz, dacă n-aveţi ploaie. Se pun esenţe de tot felul. Eu am pus migdale, coajă rasă de portocală şi lămâie. Separat se desperechează nişte ouă. Practic, 4 gălbenuşuri se trântesc peste 300 grame brânză dulce şi un borcănel de iaurt gras iar 4 albuşuri se bat spumă cu 4 linguri de zahăr. Zdravăn, ca la ruşi….Am trişat un pic şi am adăugat şi puţin praf de copt, o jumătate de linguriţă, stins în oţet.
Mămăliga, brânza cu de toate şi albuşurile spumă se întâlnesc în acelaşi castron, se amestecă delicat şi se trimit la copt.
Cât să stea acolo…? Aici depinde de mai multe astre, dar eu am lăsat la 180 de grade să se odihnească o oră. E uşor să vă daţi seama că e gata. Alivanca e rumenă, ca o fată mare trimisă la horă, şi miroase de te scoate din casă. Se serveşte caldă, cu smântână şi dulceaţă.

Eu am moştenit o debara de dulceaţă de la strămoşii mei…geto-dacii, aşa că am savurat-o cu cireşe amare 🙂 N-am graţiat nici măcar o bucăţită….de amnistie ce să mai zic?


One thought on “Alivenci sau nu alivenci, aceasta este întrebarea….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s