Atunci când vorbim despre Amsterdam ne vin imediat în minte canalele nesfârșite, piețele de flori fremătând de oameni, muzeele impunătoare sau poate permisivitatea cu care orașul își ademenește turiștii veniți special să savureze în coffee shop-uri cel mai bun cannabis din lume.
Atitudinea tolerantă cu care se mândresc locuitorii de pe Amstel este, însă, de data recentă iar dovadă stau aceste 4 locații ascunse de aglomerație pe care le puteți vizită când trageți o fugă în Amsterdam.
1. Biserică secretă din muzeul Amstelkring
La sfârșitul anilor 1500, odată cu trecerea la protestantism, cultul catolic este interzis, bisericile închise sau transformate, iar slujbele declarate ilegale. În casele private ale burghezilor vremii iau naștere mici capele clandestine, așa numitele “schuilkerk”. Singura care s-a păstrat în întregime a aparținut negustorului Jan Hartman și ocupă etajele superioare ale locuinței acestuia plus două clădiri alăturate pe care acesta le achiziționase simultan. Deoarece accesul se face urcând o scară îngustă și abruptă biserică a fost denumită mult timp și “Ons’ Lieve Heer op Solder” – Dumnezeul nostru din pod. Este cel mai vechi muzeu al orașului după Rijksmuseum și merită, fără doar și poate, o vizită.
2. Begijnhof – adăpostul beghinelor
Beghinele constituiau o comunitate religioasă și deși nu depunea jurământ de călugărie propovăduiau traiul modest, îngrijindu-se de nevoiași și bolnavi. În timpul reformei Protestante biserică ce aparținea de azilul beghinelor a fost confiscată și donată unei alte comunități. Ceremoniile religioase au continuat să se desfășoare în secret în apropierea clădirii de la numărul 34, cea mai veche casă de lemn din Amsterdam, ce rezistă neschimbată de trecerea timpului. La nici 100 de metri, pe Begijnensteeg 4, funcționează cu normă întreagă o altă atracție, de această data laică: De Engelse Reet. Acest mic bar tradițional este deservit de familia van Veen de peste 125 de ani, adăpostește o varietate de beri trapiste și este locația perfectă pentru a savura un pahar departe de ochii altor turiști.
3. Tunelul ascuns sub barul Papeneiland
Tot din perioada în care catolicismul era ilegal datează și tunelul ce legă barul Papeneiland( Prinsengracht, nr. 2) de biserică Posthoornkerk, acum dispărută. Tunelul folosea drept cale de scăpare în cazul unor vizite neprevăzute. Puteți ruga unul dintre chelneri să vă arate intrarea și, dacă nu v-ați așezat la un pahar în locația anterioară, o puteți face aici.
4. Anexa secretă a Annei Frank
Dacă sunteți pasionat de istorie sau interesat de Holocaust nu ar strica să citiți în zborul dumneavoastră către Amsterdam jurnalul Annei Frank: fetița care s-a ascuns de naziști, împreună cu familia și alți evrei, într-o anexă secretă. O găsiți pe Prinsengracht 263. Destinul tragic al micuței a impresionat, după publicarea jurnalului, milioane de cititori fiind ulterior ecranizat și adaptat pentru teatru. Doi ani și-a petrecut Anna între pereții anexei, și deși acest obiectiv turistic a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, merită menționat în listă pentru autenticitatea cu care s-au păstrat încăperile, atât cele ale clădirii în care își desfășurau activitatea angajații familiei, cât și ale anexei în sine.
Şi, pentru că mi-a plăcut atât de mult, am povestit despre Amsterdam la Hotnews : http://smartwoman.hotnews.ro/4-locuri-secrete-in-Amsterdamul-turistic