Vizitează înţelept: Oslo

Se spune că a călători este singurul lucru care, deşi te costă bani, te face mai bogat. Cum faci însă dacă destinaţia pe care ai ales-o este una dintre cele mai scumpe din lume?

În loc să te răzgândesti şi să ratezi să o vizitezi poţi urma câteva reguli simple care îţi permit să te bucuri din plin de oraş dar şi de restul de bani rămaşi în portofel la întoarcere.

Nu cumpara biletul de avion în grabă

Oslo este un oraş minunat şi, din fericire, deservit şi de companii aeriene low-cost. Aşa se face că, dacă te hotărăşti din timp, poţi achiziţiona biletele de avion la sume sub 100 de euro. Cel mai bine este să te organizezi cu cumpărăturile în primele săptămâni din ianuarie. Fiind o perioadă cu vacanţe foarte puţini sunt cei care plănuiesc chiar atunci un nou concediu. Asta îţi aduce un mic avantaj financiar. Cumpără neapărat bilete pentru vara, altfel ploaia sâcâitoare din Norvegia îţi va strica toate planurile.

Călătoreşte cu bagajul de mână

Pentru a fi competitive pe piaţa low-cost multe companii aeriene reduc preţul biletului de bază însă adaugă tot felul de taxe suplimentare. Cea mai consistentă dintre ele este taxa pentru bagajul de cală.

Puţini dintre noi realizează însă că, în cele câteva zile în care vizităm o locaţie, cele 7-10 kilograme admise ca bagaj de mâna ne sunt suficiente pentru călătorie. Multe supermarketuri oferă acum produse cosmetice în ambalaje speciale pentru deplasări iar lucrurile personale pot fi triate cu succes pentru a nu depăşi greutatea maxim admisă. Foloseşte un rucsac şi renunţă la troller. Cântăreşte mai puţin şi este mai uşor de manevrat în călătorii.

Alcoolul, bată-l vină!

Dacă acasă socializarea înseamnă o bere cu prietenii la terasă, în Norvegia puţini sunt localnicii pe care îi vei zări în baruri. Motivul este simplu: taxele extrem de mari la alcool. Înarmează-te, deci, cu ceva băutură ieftină din free shop la aterizare sau încropeşte o masă în natură într-unul din multele parcuri ale oraşului bucurându-te de produsele oferite de magazinele locale. Fii atent totuşi: alcoolul în supermarketuri se vinde până în ora 18:00 în weekend-uri / 20:00 în timpul săptămânii.

Apa îmbuteliată este, în esenţă, de aceeaşi calitate cu apa pe care o găseşti la robinet

Apa potabilă în Oslo este filtrată şi de o calitate foarte bună. Foarte mulţi turişti însă achiziţionează apă îmbuteliată ceea ce o face, după cum ne putem imagina ,un produs foarte scump. Foloseşte fără probleme apă de la robinet pentru a-ţi potoli setea şi vei salva o suma frumuşică.

OSLO Pass

Transportul, intrările la muzee, etc. sunt foarte piperate în exagerat de piperata capitală Oslo. Achiziţionează un OSLO Pass şi profită la maxim de facilităţile care vin cu el. Poţi găsi detalii aici. Include vizite la unele dintre cele mai spectaculoase obiective turistice ale oraşului ( Museul Munch, Muzeul Vaselor Vikinge ), reduceri la câteva cafenele şi restaurante, mini-croaziere şi o aplicaţie specială pentu telefonul tău mobil.

Notează de acasă câteva parole pentru Wireless

Internetul în roaming este o sursă de cheltuială suplimentară. Dar dacă îţi faci temele din timp poţi găsi pe FourSquare în secţiunea comentarii parolele reţelelor Wireless din cadrul cafenelelor şi restaurantelor centrale şi nu numai. Salvează o harta a oraşului sau înarmează-te cu una de la hotel.

Tot de la hotel înarmează-te şi cu umbrele gratuite. Norvegienii sunt veşnic pregătiţi de ploaie şi aşa ar trebui să fii şi tu.

Mănâncă isteţ

Documentează-te despre localurile din zona în care locuieşti. Notează-le pe cele mai ieftine şi vizitează-le când ajungi. Un lanţ de pizzerii foarte faimos în Scandinavia este Peppes Pizza. Localnicii folosesc şi magazinele Ikea pentru ieşirea de la prânz. O alternativă simpatică sunt picnicurile în locuri publice. Parcul Vigeland, de exemplu, este în acelaşi timp un obiectiv turistic foarte vizitat şi o locaţie perfectă pentru o masă frugală.

Şi nu în ultimul rând

Caută o cazare rezonabilă imediat ce ai biletele de avion

Oslo este destul de aglomerat din cauza turismului de afaceri, aşa încât este o idee bună să rezervi cazarea imediat ce ai decis să îl vizitezi. Poţi găsi locaţii la preţuri rezonabile mai departe de zona centrală. Bazează-te pe reţeaua de transport în comun şi vei rămâne cu mărunţiş pentru câteva suveniruri .

Şi, pentru că mi-a plăcut atât de mult, am povestit despre Oslo la Hotnews :
http://smartwoman.hotnews.ro/Viziteaza-intelept-Oslo


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s