Articolul viselor tale despre Atena gratuită

Acropole - vedere

Două pahare de vin, două scaune și un platou cu brânzeturi. Asta e tot ce îți mai lipsește când ai privilegiul de a privi Atena de la etajul 7, în plină agitație, la lăsarea serii. Sau asta e tot ce nu îți mai lipsește, dacă recunosc că vă scriu de pe un asemenea scaun.

Cu doar câteva săptămâni în urmă primisem în Inbox un newsletter de la WizzAir cu noile tarife pentru diferite destinații, iar biletele către Atena erau prea ieftine pentru a rezista tentației. Deși să călătoresc în timpul săptămânii m-ar fi costat vreo 30 de euro cu bagajul de mână, am mutat plimbarea în weekend adăugând încă 20. Și uite așa, 50 de euro mai târziu, admiram asfințitul de la 10000 de metri, în drum spre Acropole.

Cum ajungi de la aeroport în oraș?

Există mai multe opțiuni pentru a ajunge de la Aeroportul Internațional din Atena în centrul orașului: metrou, autobuz, tren. Și, normal, taxiuri. Cea mai ieftină opțiune este autobuzul X95. În aprilie 2018 o călătorie costa 6 euro pentru un drum de puțin peste o oră. Metroul este aproape dublu, 10, iar linia principală merge către Aghia Marina. Taxiuri nu am avut curaj să caut fiindcă sunt convinsă că : 1. erau scumpe. 2: erau inutile, în contextul în care nici unul dintre noi nu se grăbea nicăieri și ne doream să ne bucurăm de peisaj.

Unde dormi?

Centrul Atenei

Un prieten ne-a trimis un discount pe AIRBNB. La fel ca ăsta. Cred că este un discount standard pentru oricine are cont : primești 100 de lei reducere la cazare pe care îi poți oferi prietenilor. Așa am ajuns să avem un apartament super cochet, de două camere, în plin centrul Atenei. Pe jos până în punctul 0 – Syntagma? 30 de minute, 2 stații de metrou. Un balcon minunat de la care puteam privi asfințitul sau orașul noaptea. Cost? 200 de lei pentru 2 nopți.

Ce vizitezi?

Cum nu aveam decât două zile am făcut o listă lungă de lucruri gratuite, pe care am trecut la final și Acropole( încă la reducere de sezon ). Am început cu un tur ghidat al orașului, unde ne-am alăturat lui Vasilis de la Urban Free Tours, Athens. Cu mâna pe inimă trebuie să spun că nu-i nimic mai frumos în orașele turistice, iar de când am descoperit că se poate nu m-am mai alăturat unui tur cu bilet. Turul gratuit funcționează pe bază de donație. Ea este voluntară, cu valoare stabilită în funcție de cât de bine se mișcă și se comportă ghidul. Iar când turul este moca, ghidul se mișcă și se comportă impecabil. Am rătăcit prin Plaka, orașul vechi al Atenei, am urcat pe muntele Lycabettus ( not for the faint hearthed ) și am mai prins un asfințit pe Philopappos. Duminică dimineață ne-am îngrămădit, alături de alți turiști, în Syntagma Square la schimbarea de gardă, am rătăcit prin câteva parcuri mari și am făcut un traseul al muralelor din oraș.

Schimb de Garda la Parlament

Unde mănânci?

În Plaka sunt numeroase taverne grecești, prețurile sunt modice și depind de gusturi. Apartamentul nostru avea o bucătărie generoasă, iar să luăm micul dejun pe balcon a fost o plăcere. Și o afacere, țînând cont că tarifele din supermarket nu sunt cu mult mai piperate decât in România.

Ce cumperi?

În afară de înghețată, vin local și mici suveniruri pentru familie și prieteni n-am cumpărat mare lucru. Plaka e plină de săpunuri, produse cosmetice locale, magneți și rochițe grecești. Nu-i grabă să cumpărați ceva de la primul butic, magazinele au tarife similare, așa că nu are sens să cărați produsele prin oraș.

Cât am cheltuit?

Muntele Lycabettus

În două zile și două nopți: 140 de euro de persoană. Erau multe locuri de unde am fi putut tăia, recunosc că nu am vrut 🙂 Chiar și așa cred că ne-am descurcat decent. Iar cheia este să croiți un stil de călătorie care vi se potrivește și vă permite să vedeți cât mai multe procente din lumea asta mare.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s