Berlin: 2 zile, 2 oameni și 250 de euro

20171119_124015-01.jpegLa 203 m deasupra Berlinului, în barul din Turnul de Televiziune, se servește bere cu rodie în pahare frumoase, de cristal. Trebuie doar să înclini capul pentru a avea, la propriu, tot orașul la picioare. Niște picioare destul de obosite, de altfel, după două zile de vizitat. Ajung două zile să vizitezi Berlinul? Nici vorbă! Merită, totuși, să pleci de acasă pentru a petrece chiar și un singur weekend aici? Eu cred că da, pentru că…nu-i așa?…nu strică să ne amintim atunci când lucrăm, suntem obosiți sau nervoși că vor veni și zile mai bune. Iar ele se cheamă întotdeauna sâmbătă și duminică :))

În primul rând, deși îmi doresc de ceva vreme să trag o fugă prin capitala Germaniei, nu s-a invit momentul potrivit pentru un plan pe măsură decât în vara anului trecut. Hipnotizată, fără dubiu, de oferta Ryanair cu bilete la 20 de euro…am luat 5.

Fiindcă împărtășeam cu ceilalți 3 conceptul de călătorie chibzuită dar nu chinuită, am gândit plimbarea în câțiva termeni simpli:

Bagaje ușoare

received_1722785474460640-01.jpegNu sunt multe lucruri pe care este musai să le aduci cu ține într-un weekend, mai ales când este posibil să le porți în spate prin oraș. Ghiozdanele nostre au fost și utile și gratis. Politica bagajelor de mâna ce ajung la cală nu se aplică, cel puțin din câte am văzut, rucsacurilor.

Cazare cu acces facil la mijloacele de transport în comun

20171118_133942-01.jpegFiindcă Ryanair zboară către Berlin vineri seară și, mai ales, fiindcă nu ne doream să traversăm Berlinul rupți de oboseală am optat pentru două cazări – una lângă aeroport și una în inima orașului. Cea de lângă aeroport ne-a fost utilă vineri, ne-a oferit transfer gratuit, bucătărie deschisă și un supermarket la o aruncătură de băț. Pe cealaltă am folosit-o sâmbătă spre duminică. Ne-a plăcut de ei fiindcă aveau camere spartane, dar funcționale. Băi mari, sală de lectură care îndemna la visare și cafea moca. În plus erau la câteva sute de metri de metrou.

Carduri de călătorie cu titlu de grup

Dacă tot eram 5 am folosit un abonament zilnic de grup. Merge pentru maxim 5 persoane( iată! 😀 ), costă 20 de euro prin Berlin sau 28 de euro dacă îl folosești să ajungi la aeroport. For the entire group, that is! Un mic secret al orașului este linia publică de transport 100, cu autobuzele ei supraetajate, care traversează centrul trecând prin fața celor mai importante obiective turistice. Și da, abonamentul zilnic este valabil și aici, deci puteți înlocui cu succes un hop-on, hop-off.

Întâi gratis, apoi cu bani

20171118_131628-01.jpegOricât de repede ai merge și oricât de bine te-ai organiza, două zile într-un oraș rămân fix ceea ce sunt: 48 de ore. Tocmai de aceea am optat, în primă fază, pentru obiectivele pe care Berlinul le oferă turiștilor fără să ceară nimic în schimb. E un noroc că simboluri ca Zidul Berlinului, Checkpoint Charlie sau Monumentul Holocaustului, atât de încărcate de semnificație în memoria colectivă, sunt “free of charge”. Pentru că, pur și simplu, este imposibil să stai în fața lor fără să ți se amestece gândurile. Fără să simți milă, teamă și uimire simultan. Sau o strângere de inima că te-ai putea trezi, brusc, într-o dimineață, protagonist al unui astfel de dezastru. Revenind…Tot gratuit, dar pe bază de programare, se vizitează și imensul palat neo-renascentist ce adăpostește Parlamentul Germaniei. Și, deși să admiri domul de sticlă din interior nu te costă nimic, toată vizita este pusă la punct până în cele mai mici detalii. Iar drumul spre Parlament trece pe lângă poarta Brandenburg, ceea ce nu poate fi decât un bonus.

Ploaia ne-a împiedicat să ne bucurăm cum se cuvine de o plimbare pe Insula Muzeelor, dar nimic nu ne-ar fi putut opri să vizităm Domul, chiar dacă se percepe o taxă la intrare. De fapt Domul și Turnul de Televiziune sunt cele două locuri unde am decis, cu unanimitate de voturi, că e păcat să nu ne descotorosim de niște bani. Iar berea cu rodie de la 203 este o mică plăcere vinovată.

Cu toate astea 2 zile la Berlin au costat, în cuplu, 250 de euro. Iar în suma asta a intrat, fără doar și poate, și o cantitate decentă de currywurst. Cu de toate :))!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s