Halloween într-o destinaţie neobişnuită: oraşele fantomă ale Italiei

Harta_Orase_Fantoma

Pentru fiecare dintre destinațiile turistice ale Italiei în care zeci, sute de mii de oameni se înghesuie să pozeze, există perechi unde timpul s-a oprit în loc. Aproape 2500 de sate din Italia sunt fie aproape depopulate, fie localități fantomă la propriu. Și unele sunt de o frumusețe absolut răvășitoare. Emigrația, dezastrele naturale și sărăcia sunt toate motive pentru care aceste vechi bijuterii, cele mai multe aflate în sudul țării, dorm acum neatinse. O parte dintre ele au trezit, însă, interesul unor investitori, curajoși sau non-conformiști și devin, în viteză, noi #instaspots. Și, de ce nu, destinații perfecte pentru un Halloween autentic departe de aglomerație.

Craco și Craco Peschiera

Situat la 40 de km de Golful Taranto, Craco a fost construit pe un vârf de munte abrupt, în perioada medievală. Poziția îi dădea un avantaj în apărare, iar ca aspect era cu atât mai impunător cu cât relieful înconjurător avea forme duioase, mult mai blânde.

craco-583189_1280
Craco, unul dintre cele mai frumoase orașe abandonate – sursa foto: pixabay.com

Solul stâncos nu s-a dovedit a fi, totuși, prea bun pentru agricultură iar cutremurele frecvente au alungat și puținii locuitori care se mai incumetau să rămână. Așa se face că, în 1963, ultimii 1800 de rezidenți au fost transferați într-o vale din apropiere: Craco Peschiera. Se fac eforturi pentru revitalizarea micuței localități iar James Bond i-a făcut o vizită în Quantum of SolaceExistă chiar și o pagină extrem de bine pusă la punct pentru cei care se încumetă să urce cei 400 de metri până în cel mai înalt punct al orașului fantomă. Accesul este restricționat în lipsa unui tur ghidat( o parte din clădiri sunt într-un stadiu fragil și pot fi periculoase ), dar acesta se poate programa pe siteul oficial al muzeului din Craco.

Civita di Bagnoregio

civita-di-bagnoregio-2286541_1280

Civita di Bagnoreggio, supranumit ‘ Orașul care moare’ din cauza eroziunii care recucereste spațiul, a fost o localitate prosperă din vremuri Romane până în Evul Mediu. Un cutremur devastator a făcut ca o parte din populație să fugă la câmpie iar în timpul celui de-al doilea Război Mondial declinul demografic s-a agravat. Doar 10 persoane mai locuiesc acum în Civita, dar orașul se bucură de oarece popularitate în rândul turiștilor datorită faptului că, fiind aproape de Roma, servește ca retreat pentru câteva dintre celebritățile italiene. Se poate ajunge cu mașina până foarte aproape de zona turistică. Apoi se continuă pe jos până la marginea podului care duce spre orașul cetate. Numele acestuia vine de la Balneum Regis (baia regelui), fiindcă legendă spune că regele Desiderious s-a vindecat în apele termale de aici de o boală care îl chinuia de foarte mult timp. Dacă vreți să va prindă Halloween în Civita, aveți detalii despre oraș aici.

Rocca Calascio

Rocca Calascio este o fortăreață medievală situată la 1460 m altitudine,  în Provincia Aquila din Italia. Scopul în care a fost construită inițial a fost cel militar, construcția începând undeva în secolul 10. La început un singur turn a vegheat întreaga câmpie, în secolul 13 au mai apărut încă 4 și un zid ajutător. În 1703 a fost grav avariată de un cutremur și nu a mai fost reconstruită.  În fortăreață au mai rămas doar câteva familii care, la început de secol XX, s-au mutat în Calascio.

rocca-calascio-1310004_1280
Fortăreața din Rocca Calascio – sursa foto: pixabay.com

În ultimii ani însă,  grație amplelor lucrări de restaurare precum și distanței reduse față de Santo Stefano di Sessanio, interesul pentru fortăreață a reînviat, parcă mai puternic decât oricând.

Santo Stefano di Sessanio

Tot din perioada medievală datează și Santo Stefano di Sessanio, un orășel din regiunea Abruzzo care, până acum câțiva ani,  amenința să devină o localitate fantomă. Clădirile vechi, multe dintre ele datând din secolele 12,13,14 și 15, se degradau văzând cu ochii iar în 2009, datorită unui cutremur foarte puternic, Santo Stefano își pierduse și două dintre cele mai importante piese de arhitectură: Turnul Medici, simbolul orașului, distrus în totalitate și Biserica Madonna del Lago, construită în secolul 17. Farmecul său, deși discret, nu a trecut neobservat. În anii ’70 un suedez ambițios a pus pe roate un proiect inedit: Sextantio Albergo Diffuso, un oraș-hotel, rezultat al unui amplu proiect de restaurare la care s-au folosit, în mare parte, materialele originale. O mare parte a investiției a mers și către stimularea meșteșugurilor tradiționale din regiune.

alberg difusso

sursa foto: Sextanio – Albergo Diffuso

Albergo-ul este gestionat central, având o recepție comună pentru toate imobilele ce fac parte din acesta, dar turiștii pot rămâne peste noapte în case păstrate sau reconstruite în ton cu Evul Mediu. Desigur, ele au fost astfel gândite încât nimic din confortul modern să nu lipsească, însă această infuzie de modern este atât de delicată încât rezultatul este absolut încântător.

Deci, fie că veți aștepta următorul Halloween, fie că veți aștepta soarele blând al primăverii, puneți pe lista pentru 2018 una dintre destinațiile de mai sus. O mulțime de producători de film au făcut deja asta 🙂

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s