Danezi au hygge. Sau vor să aibă hygge, acest cuvânt danez greu de tradus şi pronunţat. La fel cum noi avem confortabil, comod…Însă ei nu reduc conceptul la atât. Hygge are, mai degrabă, a face cu oamenii şi relaţiile dintre ei, este arta de a crea intimitate, camaraderie…un Zen autohton. Şi e un concept atât de fascinant încât cu greu ai putea rata o ocazie să tragi o fugă în ţările nordice şi să îl vezi în plină acţiune, given de opportunity.
Eu l-am tot căutat…ocolind Danemarca. M-am învârtit prin ţările vecine, să văd exact dacă influenţa lui depăşeşte graniţele ţării. Că ajunge ceva din energia asta în Norvegia m-am lămurit când am vizitat Oslo. Iar primăvara asta a venit rândul Suediei.
Suedezii sunt nişte oameni plăcuţi, toleranţi, îndrăgostiţi de fika: pauza lor de cafea, ceai, dulciuri şi voie bună care se ia, cu sfinţenie, în fiecare zi. În Suedia, deşi persoanele de acelaşi sex se pot căsători, familiile tradiţionale nu umblă distruse. 69% din suprafaţa ţării este nedefrişată iar libertatea presei este un fapt încă din 1766.
CÂND VINE VORBA DESPRE MÂNCARE
…cred că ar fi corect să va spun că eu am fost un copil foarte bine hrănit şi am învăţat din fragedă pruncie că cea mai bună legumă e porcul. Am evoluat cumva într-un adult care ar prefera să mănânce mai multă salată şi mai puţine animale, dar am amânat decizia asta scuzandu-mă, aproape veşnic, că nu există multe chestii bune şi vegetariene simultan pe care le putem înghiţi. A trebuit să ajung la Stockholm să văd că sunt doar foarte puturoasă, fiindcă cel mai mişto loc unde am mâncat acolo a fost Hermans, un restaurant vegetarian cu grădină, situat pe un deal cu pivelişte minunată asupra Stockholmului. Au un bufet all you can eat la preţ fix şi o selecţie generoasă de mâncăruri organice, chiar şi un pogon de dulciuri care arată ca şi când ar conţine tot ce e mai apetisant pe planetă. Restaurantul produce o bere organică proprie, nu e inclusă în bufet dar nimeni nu pare să fie deranjat.
MODUL PREFERAT DE TRANSPORT
…este barca pe valuri. Şi nu glumesc deloc. Capitala Suediei se întinde pe 14 insule iar la est peste 24.000 de insule formează arhipelagul Stockholm. Chiar aici lacul Mälaren se varsă în Marea Baltică şi peste 30% din suprafaţa oraşului este alcătuită din canale. Vara aveţi 20 de ore să vă bucuraţi de toate lucrurile astea, plus o mulţime de operatori care abia aşteaptă să vă plimbe printre insule. Normal că n-am putut rata nici noi o plimbare de câteva ore prin Arhipelag. Am nimerit o bărcuţă din lemn, ceai cald şi câteva locuri la geam. Foarte multe opţiuni găsiţi pe TripAdvisor, aşa încât puteţi alege ce vă avantajează şi vă impresionează mai tare.
DE VIZITAT
…sunt foarte multe lucruri, iar cele mai multe sunt extrem de “vizitabile” dacă îţi place să mergi pe jos. Am văzut o mulţime de muzee, parcuri şi alte asemenea în cele 3 zile jumătate. Am rămas însă cu sufletul lipit de
- Incredibila Vasa, nava construită special pentru Regele Gustav Adolf, care urma să joace un loc important în Armata Suedeză. Din păcate corabia s-a scufundat la puţin timp după ce toată lumea se îmbarcase, în anul 1628, în ceea ce avea să fie prima dar şi ultima sa călătorie. Vasa a fost recuperată după 333 de ani de pe fundul apei în Stockholm Ström şi este astăzi singurul vas din secolul 17 expus publicului, la nivel mondial. Împodobită cu peste 700 de sculpturi, reprezintă şi o opera de artă unică. Nu există foarte multe cuvinte care pot descrie cum arată, aşa încât trebuie să mergeţi să o vedeţi singuri. Muzeul oferă tururi ghidate iar în interior există numeroase expoziţii care povestesc despre Vasa şi scurta ei existenţa.
- Skansen, un soi de Muzeul Satului unde veţi întâlni o Suedie în miniatură. Ferme şi case vechi, cu valoare istorică, au fost strămutate din diverse colţuri ale ţării şi vă întâmpină acum înconjurate de grădini specifice fiecărei perioade. În interiorul acestora veţi găsi, de cele mai multe ori, ghizi în costume tradiţionale nerăbdători să vă povestească despre cum se trăia aici pe vremuri.
Pentru a întregi imaginea Skansen are şi o mini grădină zoologică, cu animale sălbatice din diverse zone ale Suediei dar şi animale domestice de văzut, mângâiat şi hrănit la fermele din cadrul muzeului.
- Moderna Museet.The place de văzut. Dacă tânjiţi după o privelişte spectaculoasă asupra Stockholmului, dar şi să vă clătiţi ochii cu un Picasso sau un Matisse, Moderna Museet este locul spre care trebuie să vă îndreptaţi. Deschis în 1958 şi relocat acum 20 de ani într-o clădire nouă, opera a arhitectului spaniol Rafael Moneo, Moderna este cel mai vizitat muzeu de artă din Suedia. Galeria găzduieşte, pe lângă opere de artă din secolele 20 şi 21, şi o colecţie impresionantă de fotografii, cele mai vechi datând din 1840.
Impresiile după vizită: Stockholm e mai ieftin ca Oslo. Încă poţi găsi foarte multe lucruri gratis de făcut/văzut. Mâncarea vegetariană e fenomenală. 4 zile sunt prea puţine. Go see!